29.3.18

Ne İş Yapıyoruz Artık Belli: İş Kırılım Yapısı (WBS)

Güzel bir iş fikriniz var. Fizibilitesi mükemmel, orta ve uzun vadede işinize katkıları çok olacak. Ekibiniz hazır ve çalışmaya istekli. Bütçeniz onaylı ve müşteri de hali hazırda hemen gerçekleşmesini bekliyor. 

Hız ve çeviklik peşindesiniz; hemen işe başladınız. Hızlıca tüm aşamaları geçtiniz ve geliştirme ya da test evresinde bazı şeylerin eksik olduğunu fark etmeye başladınız. Bunları tamamlamak için harcayacağınız efor için ne bütçeniz ne de zamanınız var. İşler neden böyle gelişti? Fark ettiniz ki işe başlarken bazı çalışmalar planlanmadığı için ne takviminizde yer alıyor ne de bütçe planlanırken düşünülmüş...

Şu aşamada yapabileceğiniz iki şey var. Bu çalışmaları ek maliyet olmadan nasıl yapabileceğinizi çalışmak, bu da mümkün değilse Sponsorunuza, sizi maddi anlamda destekleyen kişilere durumu aktarıp yardım istemek. Her iki durumda da zordasınız.

Peki en baştan buna yönelik bir önlem alınamaz mı? Ya da proje / işin yöneticisi olarak yapabileceğiniz şeyler var mı? 

İş Kırılım Yapısı (WBS - Work Breakdown Structure) sizi bu durumdan korur. İş kırılım yapısı fikrinizin hayata geçmesi için büyük fikrin, teslimatlara ve küçük yönetilebilir bileşenlere ayrıştırılmasıdır. Bu ayrıştırmalar sonrasında müşterinizin eline ne geçeceği ve sizin bu teslimatları gerçekleştirebilmeniz için yapmanız gereken her çalışma belirlenmiş olur.

İKY fazlara göre veya teslimatlara göre kırılarak yaplabilmektedir. IKY'den paydaşlarınız şunu anlar: bu kırılım altında olmayan hiç bir çalışma yapılmayacaktır!

Örnek fazlara göre bir IKY:



Ayrıştırma konu uzmanları ve takım tarafından beraber yapılmalıdır. Bu ayrıştırma ile beraber bir de bu maddelerin neler olduğuna dair bir sözlük hazırlanması, tüm paydaşların IKY'de yer alan her işin ne olduğuna, neler yapılması gerektiğine dair tam bir fikri olur.

Proje kapsam bildirimi, IKY ve IKY sözlüğü üçü bir arada projenizin Kapsam Temel Çizgisini oluşturur ve proje hayatına devam ederken mevcut ile temel çizginizi kontrol ederek çalışmanın neresinde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Ek taleplerin değerlendirilmesi ya da kapsam dışına olabilecek kaymaları da bu temel çizgiyi koruyarak sağlayabilirsiniz.

IKY sonrasında şu çalışmaları da IKY üzerinden devam edebilirsiniz:


  • IKY'deki paketlerin, yapılacak aktivitelere ayrıştırılması ve bu aktiviteler için tanımlama, sıralama, kaynak tahminleme ve sürelerin belirlenmesi
  • Maliyetlerin tahmin edilmesi ve bütçenin belirlenmesi
  • Riskler üzerinde çalışma 



Hiç yorum yok: